Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een steeds vaker voorkomend probleem. Bij diabetes is het bloedsuikergehalte in het lichaam ontregeld. Er bestaan twee soorten diabetes, type 1 en type 2.
Mensen met diabetes maken het hormoon insuline niet of nauwelijks meer aan of zijn hiervoor minder gevoelig geworden. Insuline is nodig om koolhydraten (suikers) uit de voeding op te kunnen nemen in het lichaam. Door problemen met de insuline kunnen de suikers niet opgenomen worden en blijven in het bloed. Dit zorgt voor een te hoog bloedsuikergehalte.
Klachten die kunnen ontstaan bij diabetes ofwel een hoog bloedsuikergehalte zijn vermoeidheid, jeuk, veel plassen, veel dorst en gewichtsverlies.
Type 1 diabetes komt vaak voor op jongere leeftijd. De alvleesklier maakt dan niet of nauwelijks nog insuline aan.
Type 2 diabetes wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. Het komt dan ook vaker voor bij ouderen maar ook steeds vaker bij jongere mensen. De oorzaak hiervan is de toename van overgewicht onder de bevolking, overgewicht is ook een veelvoorkomende oorzaak van diabetes type 2. Bij diabetes type 2 zijn de lichaamscellen minder gevoelig voor insuline.
Diabetes wordt meestal behandeld met medicijnen of insuline. Daarnaast is het erg belangrijk rekening te houden met voeding en leefstijl. Wat vooral belangrijk is qua voeding is regelmatig eten, niet teveel suikers gebruiken en niet teveel (slechte) vetten gebruiken. Ook is het belangrijk rekening te houden met de inname van alcohol. Alcohol heeft namelijk een bloedsuiker verlagend effect, in combinatie met bloedsuiker verlagende middelen kan het bloedsuikergehalte ook té laag worden, dit is ook gevaarlijk.
Qua leefstijl is het belangrijk om af te vallen als u overgewicht heeft. Voldoende beweging is ook erg belangrijk wanneer u diabetes heeft. Probeer ook te stoppen met roken.
Er zijn verschillende oorzaken te benoemen voor het ontstaan van diabetes. De kans op het ontstaan van diabetes neemt toe wanneer een familielid ook diabetes heeft. Het ontstaan van diabetes kan dus erfelijk bepaald zijn. Ook neemt het risico op diabetes toe wanneer u in het verleden zwangerschapsdiabetes heeft gehad of wanneer uw moeder dit heeft gehad.
Naast erfelijkheid spelen ook overgewicht, een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, een hoog cholesterol en roken een rol bij het ontstaan van diabetes. Bij Hindoestanen, Turken en Marokkanen komt diabetes over het algemeen vaker voor dan bij mensen van andere afkomst.
Diabetes kan vele ernstige gevolgen hebben. Een langdurig hoog bloedsuikergehalte tast de bloedvaten aan. Diabetes verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, nieraandoeningen en oogaandoeningen. Ook kan het depressie en seksuele problemen veroorzaken en hebben mensen met diabetes 4x zo vaak een verhoogd cholesterolgehalte dan mensen zonder diabetes.
De BMI waarde is een waarde die aangeeft of u een gezond gewicht heeft of overgewicht heeft. Vul uw lengte en gewicht in en bereken uw BMI.
Gevulde tomaat
Een gevulde tomaat kan gebruikt worden als voorgerecht maar ook als bijgerecht. Kies ons recept voor een gevulde tomaat met gezonde vulling!