Producten
Tevreden gebruikers
Aanbieding

Eetbuien

Waarom lukt het steeds niet om die lekkere dingen te laten staan als u aan het afvallen bent? Waarom verliest u op een bepaald moment toch steeds de controle en krijgt u een eetbui waarbij u slechte dingen gaat eten? Dit verschijnsel komt bij veel mensen voor en vooral wanneer zij zich aan een streng dieet houden komt dit regelmatig voor. Een eetbui heeft niet perse te maken met een 'hongergevoel'. Het kan zijn dat u voldoende heeft gegeten maar toch lekkere trek heeft in iets lekkers.

Een eetbui ontstaat vaak vanuit negatieve gevoelens zoals angst, eenzaamheid, stress en verveling. Als troost worden dan vaak slechte dingen als chocolade, chips, gebak, snoep of koek gepakt. Daarna voelen de meeste mensen zich weer schuldig en blijft het negatieve gevoel toch aanwezig. Ook wanneer u een streng dieet volgt en uzelf nooit iets lekkers gunt is de kans op het ontstaan van een eetbui zeker aanwezig.

Om eetbuien te voorkomen bestaan een aantal handige tips, hieronder hebben wij deze voor u omschreven.

Tips

Op deze pagina vindt u de 15 beste algemene tips die u kunnen helpen bij het afvallen. De tips helpen u te voorkomen dat u teveel eet of slechte dingen eet.

 1. Neem de tijd voor het eten. Dek de tafel en ga bewust zitten voor de maaltijd. Als u voor de TV eet eet u bewust meer dan wanneer u gaat zitten voor een maaltijd.
 2. Eet langzaam en kauw goed, dit zorgt ervoor dat u eerder vol zit en dus minder eet.
 3. Eet regelmatig, sla geen maaltijden over. Eet 6 keer per dag kleine beetjes.
 4. Gebruik kleine borden zodat u niet teveel opschept maar het niet lijkt alsof u weinig eet. Ga na of u echt nog trek heeft in meer na 1 bord en schep zo nodig nog een beetje op. Let op: pas na 15-30 minuten heeft het lichaam echt een verzadigd gevoel, laat u hier dus niet door beïnvloeden en eet niet teveel.
 5. Drink voor het eten een groot glas met water, dit vult de maag en zorgt ervoor dat u niet teveel eet.
 6. Laat gefrituurde producten staan en ook producten met een gepaneerd laagje. Neem veel groenten en minder aardappelen, rijst en pasta. Vermijd sausjes, kaas, room en andere toevoegingen aan het eten, dit zijn echte 'dikmakers'.
 7. Maak voordat u naar de supermarkt gaat een boodschappenlijstje met wat u moet kopen, dit voorkomt dat u meer koopt dan u eigenlijk nodig heeft.
 8. Neem in de supermarkt de buitenste paden. Hier liggen de belangrijkste producten zoals melkproducten, brood, vlees, groenten en fruit. In de binnenste paden liggen de slechte producten als snoep, koek etc. Probeer deze paden te vermijden om zo niet in de verleiding te komen slechte dingen te kopen.
 9. Eet eens wat vaker gekruid eten. Gekruid voedsel zorgt ervoor dat u sneller een voldaan gevoel heeft. U eet dan dus minder.
 10. Verzin een motivatie voor uzelf. Waarom wilt u zo graag afvallen en wat is uw doel als u bent afgevallen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat u die ene jurk weer past of dat u als u bent afgevallen wilt parachutespringen. Hang bijvoorbeeld foto's op van uw motivatie door het huis, zo wordt u er iedere dag weer aan herinnerd.
 11. Zorg voor voldoende slaap. Uit onderzoek is gebleken dat een tekort aan slaap het risico op overgewicht aanzienlijk verhoogt. Als u tekort slaap heeft vraagt het lichaam om meer energie (voedsel) om het tekort aan energie door slaapgebrek te compenseren.
 12. Neem een goed ontbijt. Een goed ontbijt is erg belangrijk om de stofwisseling weer opgang te brengen. Bovendien geeft een goed ontbijt langer een vol gevoel waardoor het risico op snacken en snoepen later op de dag afneemt.
 13. Als u trek heeft in iets lekkers kunt u ook uw mond opfrissen. Poets bijvoorbeeld uw tanden, spel uw mond met mondwater of neem een suikervrij pepermuntje, dit gaat de trek ook tegen.
 14. Snoep verstandig. Als u dan toch wilt snoepen neem dan bijvoorbeeld een zuurtje in plaats van een stuk chocolade, dit scheelt u veel calorieën.
 15. Als u minder wilt eten tijdens de warme maaltijd maak dan een eenpansgerecht of snijd het vlees in kleine stukjes, zo lijkt het niet alsof u weinig eet.
Bereken uw BMI

De BMI waarde is een waarde die aangeeft of u een gezond gewicht heeft of overgewicht heeft. Vul uw lengte en gewicht in en bereken uw BMI.

U heeft ondergewicht. Wij adviseren u uw gezondheid in de gaten te houden en contact op te nemen met uw arts.
U heeft een gezond gewicht, ga zo door.
U heeft overgewicht, afvallen is gewenst.
U heeft obesitas. Obesitas wil zeggen dat uw overgewicht gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Afvallen is noodzakelijk voor een goede gezondheid.
Bereken uw BMI opnieuw
Leeft u gezond?
Recept van de maand

Gevulde tomaat

Een gevulde tomaat kan gebruikt worden als voorgerecht maar ook als bijgerecht. Kies ons recept voor een gevulde tomaat met gezonde vulling!

Lees hier verder...