Producten
Tevreden gebruikers
Aanbieding

Leeft u gezond?

Aan de hand van deze enquête komt u er binnen korte tijd achter hoe gezond u bezig bent en hoeveel u ongeveer kunt afvallen als u deze leefstijl aanhoudt. Bent u niet zo gezond bezig? Dan kunt u onze adviezen gebruiken om uw leefstijl te verbeteren.

Beantwoord de vragen en lees vervolgens uw leefstijl advies!

1. Hoeveel beweegt u? Geef aan hoeveel u gemiddeld per dag beweegt.

2. Hoeveel fruit eet u gemiddeld per dag?

3. Hoeveel groente eet u gemiddeld per dag?

4. Hoeveel melkproducten gebruikt u dagelijks?

5. Eet u vezelrijk? Geef aan of u over het algemeen gebruik maakt van volkorenproducten zoals brood, pasta, crackers etc.

6. Hoeveel vis eet u gemiddeld per week?

7. Eet u regelmatig? Vul het antwoord in dat het beste bij u past.

8. Eet u de juiste vetten?

9. Hoeveel alcohol gebruikt u?

10. Gebruikt u veel magere producten?

11. Drinkt u voldoende?

12. Bakt of frituurt u vaak de aardappelen?

0-15 punten

U bent niet gezond bezig. Wij raden u zeker aan eens te kijken naar onze adviezen om uw leefstijl te kunnen verbeteren.

Hoeveel kunt u afvallen?

Als u deze leefstijl aanhoudt zult u waarschijnlijk niet veel afvallen. Een ongezonde leefstijl waarbij u onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt bevorderd uw gewichtsverlies niet. Wellicht beweegt u ook niet voldoende. Als u de wens heeft gewicht te verliezen adviseren wij om tenminste een uur per dag te bewegen.

15-30 punten

Uw leefstijl is niet erg gezond. U doet vast een aantal dingen goed maar veel dingen kunnen nog beter. Wij raden u aan naar de adviezen te kijken en de dingen aan te passen die u nog niet helemaal goed doet.

Hoeveel kunt u afvallen?

Een gemiddelde gewichtsafname van 0,5-1 kg per week is normaal. Als u deze leefstijl aanhoudt zal dit wellicht lager zijn bij u omdat u tekort beweegt en/of qua voeding nog veel dingen beter kunt doen.

30-45 punten

U bent redelijk gezond bezig. Veel dingen doet u al goed maar een aantal dingen kunt u nog verbeteren. Kijkt u bij de adviezen wat u nog kunt aanpassen.

Hoeveel kunt u afvallen?

U kunt gemiddeld 0,5 -1 kg per week afvallen. Hoeveel u afvalt verschilt sterk per persoon het kan dus zijn dat u meer of minder afvalt. Wanneer nog eens goed naar de adviezen kijkt en de dingen die nog beter kunnen aanpast kunt zeker 0,5 -1 kg per week afvallen.

45-68 punten

U bent erg gezond bezig. Ga zo door. Misschien zijn er nog puntjes die u iets beter kunt doen. Kijk daarvoor naar onze adviezen.

Hoeveel kunt u afvallen?

Als u zo doorgaat kunt u zeker afvallen. Wanneer u er nog een schepje bovenop doet, bijvoorbeeld qua beweging of er nog een afslankproduct naast gebruik kan dit zelfs meer zijn.

NB: hoeveel gewicht u kunt verliezen is per persoon verschillend. Wij praten hier over gemiddelden. U kunt daar boven of onder zitten. Bovendien is uw gewichtsafname ook afhankelijk van de totale hoeveelheid calorieën die u dagelijks inneemt. U kunt wel gezond eten maar veel te veel eten. Wanneer dit het geval is valt u ook niet af. De dagelijkse caloriebehoefte is per geslacht, lengte en leeftijd weer anders.

Beweging

Beweeg minimaal een half uur per dag

Meer informatie..

Wij adviseren u om dagelijks minimaal een half uur te bewegen om op gewicht te blijven. Wanneer u wilt afvallen adviseren wij u om dagelijks tenminste een uur te bewegen. Beweging vormt de helft van uw afvalproces. Wanneer u dus alleen op uw voeding let zult u lang niet zo snel afvallen dan wanneer u ook veel beweegt. Als beweging kunt u verschillende sporten zien zoals zwemmen, tennissen, voetballen etc. Maar ook wandelen en fietsen zijn goede mogelijkheden om te bewegen.

Fruit

Eet 2 stuks fruit per dag

Meer informatie..

Wij adviseren u om 2 keer per dag een stuk fruit te gebruiken. In fruit zitten veel vitamines en mineralen die uw lichaam gezond houden. Fruit bevat ook veel voedingsvezels. Voedingsvezels zijn belangrijk voor een goede werking van de darmen, oftewel een goede stofwisseling en zorgen voor een langer voldaan gevoel. Eet niet teveel fruit wanneer u wilt afvallen omdat er in fruit wel suikers zitten. Als u teveel suikers eet worden deze suikers in het lichaam als vet opgeslagen. Dit is niet de bedoeling wanneer u wilt afvallen.

Groente

Eet 200 gram groente per dag

Meer informatie..

Wij adviseren u 200 gram groente per dag te gebruiken. Ook in groenten zitten veel gezonde vitamines en mineralen en ook voedingsvezels. Bovendien zitten er weinig calorieën in groenten dus kunt u er veel van eten. U heeft dan een vol gevoel zonder dat u veel calorieën naar binnen krijgt.

Melkproducten

Gebruik dagelijks 2-3 porties zuivel

Meer informatie..

Wij adviseren u, afhankelijk van uw leeftijd 2-3 porties melkproducten per dag te gebruiken. Wanneer u ouder bent wordt uw behoefte aan melkproducten hoger. Melkproducten leveren verschillende mineralen en vitamines, onder andere calcium wat erg belangrijk is voor onder andere sterke tanden en botten en de werking van zenuwen en spieren.

Vezelrijk

Eet vezelrijk

Meer informatie..

Voedingsvezels zijn belangrijk voor een goede stofwisseling en zorgen voor een 'verzadigd gevoel' waardoor u minder de neiging heeft om te gaan snoepen tussendoor. Geadviseerd wordt dagelijks 30-40 gram vezels te gebruiken. Vezels zitten veel in volkorenproducten zoals volkorenbrood en volkoren pasta en ook in groenten, fruit en peulvruchten.

Vis

2 keer per week vis, waarvan 1 keer vette vis

Meer informatie..

Wij adviseren u 2 keer per week vis te eten waarvan 1 keer vette vis. Met vette vis wordt bedoeld bijvoorbeeld makreel, zalm of haring. Zowel verse vis als vis uit blik of pot is gezond om te eten. U kunt vis eten op brood of toast, bij de warme maaltijd of gewoon los. In vis zitten de zogenaamde visvetzuren die goed zijn voor de gezondheid. Visvetzuren zijn voornamelijk goed voor hart- en bloedvaten.

Regelmatig eten

Eet 6 keer op een dag

Meer informatie..

Een regelmatig eetpatroon is erg belangrijk voor uw gewicht. Het beste kunt u 6 keer op een dag eten. Wij adviseren u 3 keer per dag een hoofdmaaltijd te nemen en 3 keer iets tussendoor. Regelmatig (kleine beetjes) eten zorgt ervoor dat de stofwisseling op gang blijft en het lichaam energie blijft verbranden. Dit is gunstig wanneer u gewicht wilt verliezen. Wanneer u gedurende langere tijd niets eet gaat het lichaam reserves opslaan, de stofwisseling gaat trager om energie te besparen. Dit is niet gunstig voor uw gewicht.

Vetten

Vloeibaar vet is gezond

Meer informatie..

In vetten zitten belangrijk vitamines die we nodig hebben. Het weglaten van vetten uit de voeding is daarom niet verstandig. Het is goed om boter op brood te smeren en een beetje vet bij bijvoorbeeld het bakken van vlees te gebruiken. Belangrijk is wel om de juiste vetten te kiezen. Vloeibare bak- en braadvet en olie bevatten veel onverzadigde vetten die gunstig zijn voor het cholesterol. Ook (dieet)halvarine is een gezonde keuze. Roomboter en harde bakboter en margarine bevatten veel verzadigd vet, deze vetten zijn ongunstig voor het cholesterol en moeten dus beperkt worden.

Alcohol

Drink alcohol met mate

Meer informatie..

Het gebruik van alcohol levert in de meeste gevallen gezondheidsrisico's op. Alleen wanneer u regelmatig en matig drinkt op middelbare leeftijd kan dit mogelijk een gunstige invloed hebben op uw gezondheid. Het advies voor alcohol is: maximaal 1 consumptie per dag voor een vrouw en maximaal 2 voor een man. Hierbij geldt het aanvullende advies om minimaal 2 dagen in de week niet te drinken.

Magere producten

Kies vaker voor mager

Meer informatie..

Het gebruik van magere producten kan u veel calorieën schelen. Ook krijgt u zo minder vetten binnen en minder verzadigde vetten. Magere producten zijn bijvoorbeeld magere melkproducten en kaas en mager beleg zoals kipfilet en rosbief in plaats van worstsoorten of salades. Ook met het drinken van light (fris)dranken beperkt u de inname van calorieën en suikers.

Vocht

Drink minimaal 1,5 liter per dag

Meer informatie..

Voldoende vocht is erg belangrijk voor het transport van voedingsstoffen en afvalstoffen in het lichaam. Ook is vocht nodig voor de opname van voedingsstoffen en het regelen van de lichaamstemperatuur. Dagelijks heeft u 1,5 – 2 liter vocht nodig.

Bakken van de aardappelen

Laat de aardappelen uit de pan en frituur

Meer informatie..

Bij het bakken of frituren van aardappelen krijgt u veel extra vet naar binnen. Een keer per week bakken of frituren is voldoende. Het koken, stomen of poffen van de aardappel scheelt u veel calorieën.

Bereken uw BMI

De BMI waarde is een waarde die aangeeft of u een gezond gewicht heeft of overgewicht heeft. Vul uw lengte en gewicht in en bereken uw BMI.

U heeft ondergewicht. Wij adviseren u uw gezondheid in de gaten te houden en contact op te nemen met uw arts.
U heeft een gezond gewicht, ga zo door.
U heeft overgewicht, afvallen is gewenst.
U heeft obesitas. Obesitas wil zeggen dat uw overgewicht gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Afvallen is noodzakelijk voor een goede gezondheid.
Bereken uw BMI opnieuw
Leeft u gezond?
Recept van de maand

Gevulde tomaat

Een gevulde tomaat kan gebruikt worden als voorgerecht maar ook als bijgerecht. Kies ons recept voor een gevulde tomaat met gezonde vulling!

Lees hier verder...