Producten
Tevreden gebruikers
Aanbieding

Gezonde voeding

Een gezonde voeding is erg belangrijk voor een goed functionerend lichaam. Een gezonde voeding zorgt ervoor dat u voldoende energie heeft en houdt bovendien uw lichaam gezond. Ook wanneer u wilt afvallen is het erg belangrijk gezond en voldoende te eten. Tekort eten en de verkeerde dingen eten zorgen er juist voor dat het afvalproces vertraagt wordt.

Regelmatig eten

Het regelmatig 'aanvullen' van de energie in het lichaam is belangrijk wanneer u wilt afvallen of op gewicht wilt blijven. Wanneer het lichaam gemiddeld iedere 2 uur (ongeveer 6 keer per dag) energie binnenkrijgt zal de energieverbranding in het lichaam ook hoger zijn. Wanneer het lichaam 'slechts' 2-3 keer per dag energie binnenkrijgt zal het lichaam die energie eerder opslaan als reserve. De energieverbranding is dan lager. Wanneer u wilt afvallen is het juist gunstig dat uw energieverbranding hoog is. Het advies is daarom ook om 6 keer per dag kleine beetjes te eten.

Gevarieerd eten

Een gevarieerde voeding is erg belangrijk. Wanneer u gevarieerd en afwisselend eet zorgt u ervoor dat u van alle voedingsstoffen, vitamines en mineralen voldoende binnenkrijgt. Wanneer u bijvoorbeeld geen vis lust kunt u de voeding ook aanvullen met vitaminesupplementen om zo toch de voedingsstoffen die in vis zitten binnen te krijgen.

Groente en fruit

Groente en fruit bevatten veel voedingsvezels welke belangrijk zijn voor een goede darmwerking en spijsvertering. Voedingsvezels kunnen ook helpen tegen overgewicht. Voedingsvezels zorgen namelijk voor een 'vol gevoel' in de maag waardoor u minder snel de neiging heeft om te gaan snoepen. Ook kan het eten van veel groente en fruit het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker verkleinen. Geadviseerd wordt om dagelijks 200 gram groente en 2 stuks fruit te eten. Tip: eet als u wilt afvallen niet teveel fruit, fruit bevat suikers dus wanneer u teveel fruit eet krijgt u ook veel suikers naar binnen.

Volkorenproducten

Net als groente en fruit bevatten volkorenproducten veel voedingsvezels. Goed dus om hier veel van te eten wanneer u af wilt vallen. Volkorenproducten zorgen voor een langer voldaan gevoel waardoor u er minder van hoeft te eten. Wanneer u bijvoorbeeld wit brood eet kunt u er misschien wel 3-4 op, terwijl u bij het eten van volkorenbrood bij bijvoorbeeld 2 sneetjes brood al een vol gevoel heeft. Dit kan u dus heel wat calorieën schelen. Geadviseerd wordt om dagelijks zo'n 30-40 gram voedingsvezels te gebruiken.

Melkproducten

Dagelijks heeft u melkproducten nodig. Vooral vanwege de grote hoeveelheid calcium in melkproducten. Calcium is onder andere nodig voor de opbouw en onderhoud van het gebit en de botten. Calcium speelt ook een rol bij de bloedstolling, het transport van mineralen in het lichaam en de werking van de zenuwen en spieren. Naast calcium bevatten melkproducten nog veel andere gezonde vitamines en mineralen. Geadviseerd wordt om dagelijks 2-3 porties magere zuivelproducten te gebruiken.

Vetten

Iedereen heeft dagelijks vetten nodig. Vetten zijn een bron van energie en bevatten de vitamines A, D en E. De vitamines A, D en E zijn voornamelijk in vetten te vinden, vet is daarom onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Er bestaan twee soorten vet, gezond en ongezond vet. Verzadigd vet is ongezond vet en onverzadigd vet is gezond vet. Verzadigd vet kan het cholesterolgehalte in het bloed verhogen waardoor het risico op hart- en vaatziekten toeneemt. Onverzadigd vet zorgt er juist voor dat het cholesterolgehalte verlaagd wordt. Vet levert veel calorieën, eet er daarom niet teveel van als u wilt afvallen. Geadviseerd wordt dagelijks 20-40% van de totale energie uit vet te halen.

Vocht

Vocht is erg belangrijk voor het transport van voedingsstoffen en afvalstoffen in het lichaam. Ook is het nodig voor de opname van voedingsstoffen in de darmen en speelt het een rol bij de regulering van de lichaamstemperatuur. Vocht komt voor in voedingsmiddelen maar haal je voornamelijk uit dranken. Gemiddeld heeft een volwassen persoon 1,5-2 liter vocht per dag nodig.

Zout

Dagelijks krijgen we met zijn allen teveel zout naar binnen dan nodig is. In zout zit het mineraal natrium wat belangrijk is voor de werking van spier- en zenuwcellen en het regelen van de vochtbalans. We hebben dus dagelijks natrium nodig. Voedingsmiddelen bevatten van nature zout of bevatten zout door toevoeging door fabrikanten. Ook wordt er dagelijks bij bijvoorbeeld het koken zout toegevoegd aan het eten. Dagelijks heeft een volwassen persoon maximaal 6 gram zout nodig. Gemiddeld krijgt een persoon 9-10 gram zout per dag binnen. Een te hoge inname zout/natrium leidt tot verschillende gezondheidsrisico's zoals een hoge bloeddruk en daarbij een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Ook kunnen nierziekten ontstaan door een langdurig te hoge inname van zout.

Bereken uw BMI

De BMI waarde is een waarde die aangeeft of u een gezond gewicht heeft of overgewicht heeft. Vul uw lengte en gewicht in en bereken uw BMI.

U heeft ondergewicht. Wij adviseren u uw gezondheid in de gaten te houden en contact op te nemen met uw arts.
U heeft een gezond gewicht, ga zo door.
U heeft overgewicht, afvallen is gewenst.
U heeft obesitas. Obesitas wil zeggen dat uw overgewicht gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Afvallen is noodzakelijk voor een goede gezondheid.
Bereken uw BMI opnieuw
Leeft u gezond?
Recept van de maand

Gevulde tomaat

Een gevulde tomaat kan gebruikt worden als voorgerecht maar ook als bijgerecht. Kies ons recept voor een gevulde tomaat met gezonde vulling!

Lees hier verder...