Producten
Tevreden gebruikers
Aanbieding

Hormonen en afvallen

Verschillende hormonen in het lichaam hebben invloed op het gewicht. Wanneer bepaalde hormonen 'uit balans' zijn kan het zijn dat er gewichtstoename optreed. In onderstaand overzicht vindt u een uitleg van hormonen die invloed hebben op het gewicht.

Oestrogeen

Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon dat voor verschillende processen in het lichaam belangrijk is. Oestrogenen spelen een rol bij de aanmaak van vet en dragen bij tot het vasthouden van vocht. Op deze manier kan oestrogeen het gewicht beïnvloeden. Gewichtstoename kan optreden wanneer er teveel oestrogeen door de eierstokken wordt uitgescheiden of wanneer het hormoon niet in evenwicht wordt gehouden door het hormoon progesteron.

Cortisol

Cortisol is een stresshormoon en wordt aangemaakt als u stress heeft. Door een constante aanmaak van dit hormoon schommelt de bloedsuikerspiegel en wordt het honger- en verzadigingsgevoel verstoort. Een te hoog Cortisol gehalte zorgt voor vetopslag in de buik, wat ongunstig is voor het uiterlijk en de gezondheid.

Leptine

Leptine zorgt ervoor dat er in het lichaam een signaal van een 'vol gevoel' wordt afgegeven. Gedurende dag stijgt het leptine niveau in het lichaam om aan te geven dat er voldoende energie beschikbaar is. Door slaapgebrek kan het leptine niveau dalen waardoor het gevoel van verzadiging minder aanwezig is en je meer zult eten, met als gevolg dat het gewicht kan toenemen.

Ghreline

Ghreline zorgt er in tegenstelling tot leptine juist voor dat het lichaam een hongergevoel krijgt. Door slaapgebrek wordt ook dit hormoon beïnvloed. Door slaapgebrek wordt er meer ghreline aangemaakt waardoor het hongergevoel nog meer stijgt en u dus nog meer zult gaan eten.

Bereken uw BMI

De BMI waarde is een waarde die aangeeft of u een gezond gewicht heeft of overgewicht heeft. Vul uw lengte en gewicht in en bereken uw BMI.

U heeft ondergewicht. Wij adviseren u uw gezondheid in de gaten te houden en contact op te nemen met uw arts.
U heeft een gezond gewicht, ga zo door.
U heeft overgewicht, afvallen is gewenst.
U heeft obesitas. Obesitas wil zeggen dat uw overgewicht gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Afvallen is noodzakelijk voor een goede gezondheid.
Bereken uw BMI opnieuw
Leeft u gezond?
Recept van de maand

Gevulde tomaat

Een gevulde tomaat kan gebruikt worden als voorgerecht maar ook als bijgerecht. Kies ons recept voor een gevulde tomaat met gezonde vulling!

Lees hier verder...