Producten
Tevreden gebruikers
Aanbieding

Overgewicht

Overgewicht is een groot gezondheidsprobleem dat steeds vaker voorkomt. Op dit moment heeft ongeveer 41% van de Nederlandse bevolking overgewicht. 30 jaar geleden was dit een stuk minder, namelijk 27%. Ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking heeft ernstig overgewicht.

In een periode van ongeveer 30 jaar is het aantal volwassenen met ernstig overgewicht zelfs ruim verdubbeld. Vanaf 20-jarige leeftijd neemt het gewicht snel toe, vooral bij mannen. Van de 40-plus mannen heeft zelfs meer dan de helft overgewicht. Bij oudere mensen komt overgewicht juist vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat is overgewicht

Overgewicht betekent dat u te zwaar bent voor uw lengte. Bij een bepaalde lengte past een gemiddeld gewicht. Zit u hierboven? Dan heeft u overgewicht. Er bestaan verschillende soorten overgewicht, matig overgewicht en ernstig overgewicht, ook wel obesitas genoemd.

Overgewicht en vooral obesitas kunnen grote problemen veroorzaken voor uw gezondheid. Zo kan het het onder andere het risico op diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten verhogen. Bovendien wordt u door het overgewicht vaak beperkt in dagelijkse bezigheden. Zo bent u vaak sneller buiten adem, bent u vermoeid of is zelfs het strikken van de veters (bij flink overgewicht) moeilijk. Erg belangrijk dus om overgewicht te voorkomen of er iets aan te doen.

Hoe ontstaat overgewicht

Overgewicht ontstaat wanneer er meer energie het lichaam binnenkomt dan dat er verbruikt wordt. Door teveel eten of inactiviteit kan er een zogenaamde positieve energiebalans ontstaan. Dit betekent dat als het energie-verbruik van de energie-inname wordt afgetrokken er een 'rest' overblijft. Deze 'overige' energie wordt in het lichaam opgeslagen als vet.

Ook door toedoen van medicijnen en/of ziekten kan overgewicht ontstaan. In dit geval is het moeilijker overgewicht tegen te gaan en aan te pakken.

Heb ik overgewicht?

Om te bepalen of u overgewicht heeft bestaat een gemakkelijke tool, namelijk de BMI. Door middel van het invullen van uw lengte en gewicht wordt bepaald of u een gezond gewicht heeft. Bereken hier uw BMI.

Naast de BMI wordt de middelomtrek ook wel eens gemeten om te zien of iemand overgewicht heeft. De middelomtrek wordt gemeten op het smalste deel, dit is tussen de onderste rib en boven het heupbeen. Wanneer de middelomtrek groter is dan 102 cm voor mannen en 88 cm voor vrouwen is dit teveel en betekent dit dat u overgewicht heeft.

De middelomtrek is naast de BMI ook een belangrijke tool omdat deze ook de hoeveelheid buikvet meet. Teveel buikvet brengt veel risico's met zich mee, het is dus belangrijk dat dit gesignaleerd wordt zodat daar iets mee gedaan kan worden.

Gevolgen van overgewicht

Zoals eerder genoemd brengt overgewicht veel negatieve gevolgen met zich mee. Naast eerder genoemde gezondheidsrisico's hebben mensen met overgewicht ook vaak een negatief zelfbeeld en kunnen depressief worden. Vaak wordt eten dan evengoed als troost gebruikt waardoor het overgewicht steeds verder toeneemt. Zo bestaat de kans dat mensen steeds maar in dezelfde 'vicieuze cirkel' blijven. Om dit probleem te verhelpen is het daarom ook belangrijk de psychische klachten te verhelpen.

Eerder is ook genoemd dat er veel gezondheidsproblemen kunnen ontstaan door overgewicht. Zo wordt naast eerder genoemde gevolgen ook het risico op kanker verhoogd. Vrouwen hebben meer moeite met zwanger worden omdat de menstruatie vaak onregelmatige bij mensen met overgewicht.

Bereken uw BMI

De BMI waarde is een waarde die aangeeft of u een gezond gewicht heeft of overgewicht heeft. Vul uw lengte en gewicht in en bereken uw BMI.

U heeft ondergewicht. Wij adviseren u uw gezondheid in de gaten te houden en contact op te nemen met uw arts.
U heeft een gezond gewicht, ga zo door.
U heeft overgewicht, afvallen is gewenst.
U heeft obesitas. Obesitas wil zeggen dat uw overgewicht gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Afvallen is noodzakelijk voor een goede gezondheid.
Bereken uw BMI opnieuw
Leeft u gezond?
Recept van de maand

Gevulde tomaat

Een gevulde tomaat kan gebruikt worden als voorgerecht maar ook als bijgerecht. Kies ons recept voor een gevulde tomaat met gezonde vulling!

Lees hier verder...