Producten
Tevreden gebruikers
Aanbieding

Cholesterol

Iedereen heeft cholesterol in het lichaam. Dit wordt door het lichaam zelf aangemaakt in de lever en komt via de voeding het lichaam binnen. Cholesterol is een bouwstof voor hormonen en het zenuwstelsel. Ook is het onderdeel van de celwanden en gal. Cholesterol is dus noodzakelijk in het lichaam. Een te hoog cholesterol is echter ongezond, het verhoogd het risico op hart- en vaatziekten.

Er bestaan 2 soorten cholesterol in het lichaam. Het HDL-cholesterol, dit is goed cholesterol en het LDL-cholesterol, dit is slecht cholesterol. Het HDL-cholesterol (goed) vervoerd het slechte cholesterol uit het lichaam en beschermt tegen hart- en vaatziekten. Het LDL-cholesterol (slecht) kan blijven plakken aan de binnenkant van de bloedvaten, wanneer zich teveel LDL-cholesterol ophoopt in de bloedvaten kunnen deze dichtslibben. Dit kan grote gevolgen hebben.

Oorzaken van een te hoog cholesterol

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een te hoog cholesterol. Oorzaken kunnen zijn roken, te kort lichaamsbeweging en een ongezond eetpatroon. Ook kan het erfelijk bepaald zijn dat het lichaam zelf (te)veel cholesterol aanmaakt. Op een bepaalde leeftijd is het raadzaam uw cholesterol te laten testen bij de huisarts. Van een hoog cholesterolgehalte merkt u namelijk meestal niets terwijl het wel grote gevolgen voor uw gezondheid kan hebben.

Behandeling van een te hoog cholesterol

Qua voeding is het erg belangrijk om te letten op de hoeveelheid en het soort vet dat u gebruikt. Verzadigd vet is ongunstig voor het cholesterol en moet daarom zoveel mogelijk beperkt worden. Onverzadigd vet heeft een gunstig effect op het cholesterol en is daarom goed om wel te gebruiken. Hieronder een aantal tips om uw eetpatroon te verbeteren.

Bereken uw BMI

De BMI waarde is een waarde die aangeeft of u een gezond gewicht heeft of overgewicht heeft. Vul uw lengte en gewicht in en bereken uw BMI.

U heeft ondergewicht. Wij adviseren u uw gezondheid in de gaten te houden en contact op te nemen met uw arts.
U heeft een gezond gewicht, ga zo door.
U heeft overgewicht, afvallen is gewenst.
U heeft obesitas. Obesitas wil zeggen dat uw overgewicht gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Afvallen is noodzakelijk voor een goede gezondheid.
Bereken uw BMI opnieuw
Leeft u gezond?
Recept van de maand

Gevulde tomaat

Een gevulde tomaat kan gebruikt worden als voorgerecht maar ook als bijgerecht. Kies ons recept voor een gevulde tomaat met gezonde vulling!

Lees hier verder...